joi, 21 iunie 2012

Reducerea drastica a consumului.

   In principiu sunt multe ocazii sa le aratam copiilor nostri ca le pregatim un viitor mai bun, dar nu reusim sa fin intotdeauna convingatori in acest sens , anii in care am jefuit planeta de resurse inca isi pun amprenta asupra noastra. S-au facut consumuri iresponsabile de energie pe fondul nevoii artificiale de consum, sunt atat de multe lucruri care consuma curent electric in casa noastra si nu avem nevoie de ele.  Astfel ca acum ne indreptam privire catre pompe de caldura, sau catre panouri solare. Motivul este unul simplu, energia se scumpeste tot mai mult si astfel avem probleme foarte mari in ceea ce priveste costul ei.

Pe langa toate aceste lucruri trebuie sa recunoastem si ca sistemul de incalzire in pardoseala nu este chiar atat de rau, este economic si este confortabil mai ales ca acum prin numeroasele programe derulate de agentiile guvernamentale de mediu si mai ales prin programul casa verde unde se pun la dispozitia celor ce cumpara aceste aparate tot felul de reduceri si de scutiri, ce ajung in final sa reduca drastic pretul lor chiar sub cele ale mijloacelor clasice de incalzit. Unde mai pui si faptul ca ocupa mai putin spatiu in casa exemplu panouri infrarosu. Sau produc energie electrica precum incalzire in pardoseala.

     Toate acestea si mult altele ne duc usor catre concluzia ca programul casa verde 2012 va aduce in atentia intregii lumi faptul ca trebuie sa conservam energia si sa ii optimizam consumul ca intr-o buna zi si copii nostri sa aiba parte de acelasi confort de care am avut noi fara a fi nevoiti sa plateasca enorm pentru asta.  Romania are un potential urias in ceea ce priveste investitiile in energii regenerabile. In plus avem o tara foarte frumoasa si este pacat sa nu avem grija de ea. Nivelul poluarii creste rapid de la an la an si perioada de care are nevoie mediul pentru a se regenera este foarte lunga. Astfel ca statul in speta Ministerul mediului ofera subventii in valoare de 6000 – 8000 ron celor ce monteaza sisteme ecologice de producere a energiei termice in locuintele lor. Produsele care sunt eligibile pentru a primi aceste sume de bani sunt in principiu : panouri solare, centrale cu peleti.

Principiul de functionare al pompelor de caldura este foarte simplu din punct de vedere tehnologic, dar are un impact major atunci cand vine vorba despre protejarea mediului. Si anume pompa de caldura atrage caldura din mediul inconjurator (sol,apa,aer). Ele folosesc un lichid care atinge punctul de fierbere la o temperatura foarte mica, acesta este introdus intr-un circuit care se evapora, se comprima, condenseaza si se destinde. Atunci cand lichidul ajunge la o presiune redusa se face preluare caldurii din mediu si cum nivelul de temperatura al agentului lichid este mai ridicat decat in mediul inconjurator apare producerea de energie termica prin diferentele de temperatura.

Ca sa putem capta caldura din sol avem nevoie de schimbatoare de caldura montate orizontal  numite si colectori pentru sol sau prin schimbatoare de caldura montate vertical - asa numite sonde pentru sol. La utilizarea apei freatice ca sursa avem nevoie de un put aspirant si un put absorbant (put drenant), acesta actioneaza ca un acumulator de caldura. Astfel caldura ajunge in casele noastre si putem sa nu mai folosim clasica centrala lemne care ne aduce o gramada de neplaceri


Tags: incalzire pardoseala, incalzire in pardoseala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu