miercuri, 28 martie 2012

Ce fel de dansuri se practica la carnavaluri?

Pe langa traditionalele (dar adesea creativele) costume de carnaval, acest tip de eveniment e cunoscut pentru nenumaratele tipuri de dansuri prezente, precum si pentru spectacolele asigurate de carele alegorice, scolile de salsa etc. Carnavalurile sunt tinute pe toate continentele, asa ca e doar normal ca fiecare sa aiba un anumit specific, legat de regiunea de desfasurare, de religia si credintele acelor locuri, precum si de traditiile culinare, politice ori sociale. Intre toate acestea, dansul ocupa un loc fruntas, practic toata manifestatia si elementele de recuzita sunt folosite pentru a pune in valoare calitatea dansatorului. Un costum de carnaval, de exemplu, trebuie sa aiba calitati functionale si estetice care sa faca dansul mai incitant pentru cei prezenti la eveniment, astfel ca multe costume de acest fel sunt destul de sumare, dar si colorate si extravagante. Dansurile sunt elemente centrale ale carnavalelor, dar sunt mai comune in timpul evenimentelor din America Latina sau Africa, pentru ca in Europa (nu peste tot, desigur), accentul e pus pe paradele de moda si pe baluri, mai degraba decat pe dansurile din strada. Dansul are o functie sociala destul de pronuntata, fiind accesibil tuturor si fiind gratuit, fapt care il face un element central in celebrarile de masa ale carnavalurilor. Cei mai multi oameni nu au acces sau resursele sa ajunga la evenimentele private din timpul carnavalurilor, asa ca o solutie mult mai convenabila pentru a te distra e sa mergi in centrul orasului si sa dansezi alaturi de mii de alti participanti. Desigur, exista grade de performanta sic and vine vorba de dansat, astfel ca scolile de dans si grupurile profesioniste concureaza pentru faima, glorie si premii in bani destul de consistente. Apoi, camerele de luat vedere si aparatele foto sunt atintite asupra dansatorilor profesionisti, si nu a celor amatori, asa ca cei de pe scena incearca sa dea o reprezentatie cat mai buna. Dar care sunt cele mai comune tipuri de dans pe care le poti vedea (si practica) in timpul unui carnaval?

-          Limbo Dance- acest timp de dans presupune trecerea dansatorilor pe sub o bara, iar dupa fiecare “tura”, bara e mutata mai jos, pentru a creste dificultatea exercitiului. In timpul trecerii, dansatorii trebuie sa execute si alte miscari, asa ca dramatismul si maiestria cresc dupa fiecare runda. Acest tip de dans e de origine africana si era practicat, se pare, de sclavi pe vapoare, pentru ca trebuiau sa treaca prin pasaje foarte inguste pentru a ajunge la incaperile de sub punte. Acest dans e realizat de dansatori direct pe strada sau in care alegorice, si e practicat si de multi amatori pe plaja.

-          Calypso Dance- Acest dans e de origine caraibeana si simbolizeaza tentativele nimfei Calypso de a seduce marinari. Daca ati vazut imagini de la vreun carnaval, e foarte probabil ca dansul respectiv sa fi fost Calypso, acesta fiind, alaturi de salsa, dansul iconic al oricarui carnaval. Acest dans implica miscari unduite, imitand malurile marii, precum si miscari ritmice la stanga si dreapta, si o combinatie de miscari din solduri cu miscari din maini.

-          Kalinda Dance- acest dans e originar tot din zona Caraibelor si e stilizarea unui obicei mai vechi al luptelor cu bete. Dansul implica doi participanti care mimeaza o lupta cu bete, de cele mai multe ori cei doi fiind un barbat si o femeie. Cuplul e acompaniat de un percutionist care interpreteaza piese in functie de stadiul “bataliei” si de un vocalist care-i intarata pe cei doi combatanti. Kalinda e si o disciplina de arte martiale practicata in toata lumea.  


costum carnaval, costum

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu